За нас

Курсеви

Книги

Обука на наставници

 EN


 

 ЈОГА ЗА ДЕЦА

 

 

Програмата е наменета за деца од 6 до 13 години, а методологијата на предавање на јогата е прилагодена на детската возраст. Практикувањето јога придонесува за правилен телесен и ментален развој. Се корегира држењето на телото и има подобрувања при сколиоза и кифоза. Јога вежбите се одлична превенција за овие заболувања. Се зголемува концентрацијата, волјата за учење, самодовербата и решителноста. Агресивноста се хармонизира и детето развива позитивен став кон животот, кон себе и кон околината.

 

 

КУРСЕВИ ЗА ДЕЦА се одржуваат во:

 

ЈОГА-ДРУШТВО - ШТИП

постар инструктор: ТОМЕ БИНОВСКИ

тел: 071/30 33 87, 075/43 43 65, e-mail: tbinovski@yahoo.com

галерија >>>

 

ЈОГА-ДРУШТВО - ПРИЛЕП

професор: д-р БЛАГОЈА ЃОРЃИЕСКИ

тел: 078/27 26 78, e-mail: yogaprilep@t-home.mk

 

 

 

Искуствата од работата со деца се сублимирани во две истражувања. "ЈОГА ЗА ДЕЦА НА ШКОЛСКА ВОЗРАСТ", спроведено во Јога-друштво - Штип, во соработка со Центарот за јога-наука, Скопје. Автори: П.К. Хасанагас; И. Едровска; В. Алексовска; Е. Стоименова, К. Едровска. Студијата е презентирана на 5. Светски конгрес за јога и холистичка медицина, 1994 г. во Анси, Франција и на 1. Научен собир за јогата (со меѓународно учество) "НАУКАТА И ДУХОВНОСТА НА КРАЈОТ НА 20. ВЕК", јуни 1997, Охрид, Македонија. Студијата е објавена и во списанието "ЈОГА - здравје и хармонија", бр. 82/83, 1994 г. Втората студија на тема „Примена на јогата во подобрување на психофизичкиот развој на децата во основното образование“ е изработена во ноември 2009 год. Проектот се реализираше во Јога-друштво - Штип, а беше поддржан од Фондацијата за развој на локалната заедница – Штип.

© 2002, Јога-сојуз на Македонија | yogafm@t-home.mk | www.yoga.org.mk |