За нас

Курсеви

Книги

Обука на наставници

 EN

     

      НАСТАНИ ВО 2014

 • Трибина во Прилеп

 • Работилница за пренатална јога во Скопје

 • Дебатни форуми во Прилеп, Кавадарци и Велес

 • Основано Јога-друштво - Струмица

      НАСТАНИ ВО 2013

 • Наставен семинар за демонстратори

 • 20 години              Јога во Велес

 • Семинар со Учителот во Скопје

 • Наставен семинар за демонстратори

 • Промоција на вториот дел од книгата „САТСАНГ - средба со вистината“ од учителот Павлос Хасанагас

 • Семинар со Учителот во Велес

 • Наставен семинар за демонстратори

 • Учество на фестивалот Дримон

 • Одбележување на Гуру пурнима

 • Прием на кандидати во Школата за обука на наставници по јога

 • Средби со Учителот во Прилеп. Кавадарци, Битола, Скопје и Велес

 • 36.Меѓународен семинар со Учителот во Крушево

 • Средби со Учителот во Прилеп, Скопје и Велес

 • Семинар со Учителот во Кавадарци

 • Промоција на книгата„САТСАНГ“ во Струмица

 • Средби со Учителот во Прилеп и во Скопје

 • Промоција на книгата„САТСАНГ“ во Штип

 • Семинар со Учителот во Прилеп

 • Учество на Саем на книгата

 • Јога за деца со посебни потреби во Прилеп

 • Предавање во Крушево

 • Предавања на Учителот во Скопје

 • Средби со Учителот во Велес и во Скопје

 • Семинар со Учителот во Велес

 • Промоции на книгата„САТСАНГ“ во Кавадарци, Битола и Велес

      НАСТАНИ ВО 2012

      ГОДИНА НА ЈОГАТА

 • Промоција на книгата „САТСАНГ - средба со вистината“ од учителот Павлос Хасанагас

 • Семинар со Учителот во Скопје

 • 3 години Јога-секција- Неготино

 • Сатсанг со Учителот во Велес

 • Награда „3-ти Ноември“ за др.Благоја Ѓорѓиески

 • Сатсанг со Учителот во Скопје

 • 25 години       Јога-друштво - Битола

 • Семинар со Учителот во Битола

 • Наставен семинар со Учителот

 • Циклус часови за медитација со Учителот во Скопје

 • Средби со Учителот во неколку друштва и секции

 • Одбележување на Гуру пурнима

 • Сатсанг со Учителот во Скопје

 • 35.Меѓународен семинар со Учителот во Крушево

 • Семинар со Учителот во Штип

 • In memoriam проф.Цтибор Досталек

 • Семинар и сатсанг со Учителот во Скопје

 • Започна одбеле-жувањето на Годината на јога

 

НАСТАНИ ВО 2011

 • Презентација „Јогата и дијабетот“

 • Промоција на преводот на  „Хата - јога прадипика“

 • Семинар со Учителот во Скопје

 • Учество во  регионален Проект за жени претприемачи

 • Учество на Саем на жена

 • Семинар со Учителот во Скопје

 • Јога за младите лидери

 • Летна јога-школа во Охрид

 • 34. Меѓународен семинар со Учителот

 • Учество на Саем за медицина

 • „Недела на јога“ - 30 години   Јога-друштво - Скопје и 25 год. Јога-друштво - Прилеп

 • Во древната империја на Инките

 

НАСТАНИ ВО 2010

 • Промоција на книгата „САДАНА - јогиска практика“ од учителот Павлос Хасанагас

 • Семинар со Учителот во Скопјe

 • Учество на научна конференција  во Србија

 • 33. Меѓународен семинар со Учителот

 • Посета на Белград

 • Наставен семинар

 • 25 години „Недела на јога“ во Македонија - семинари и сатсанзи со Учителот

 • Наставен семинар со Учителот

НАСТАНИ ВО 2009

 • Промоција на книгата „ЈОГА - духовна одисеја“ од учителот Павлос Хасанагас

 • Семинар со Учителот во Скопје

 • Семинар со Учителот по повод 20 години Јога-друштво - Штип

 • Сатсанг со Учителот по повод Гуру Пурнима

 • 32.Меѓународен семинар со Учителот

 • Предавање за ајурведа и јога

 • Наставен семинар

 • Предавање за ајурведа

 • Семинар со Учителот за Слободата

 • Намасте - импресии од духовно патување во Непал

 • Наставен семинар

НАСТАНИ ВО 2008

 • Семинари со Учителот во Скопје

 • Семинар со Учителот по повод 15 години Јога-друштво - Велес

 • Наставен семинар

 • Гуру Пурнима

 • 31. Меѓународен семинар со Учителот

 • Предавање во Охрид

 • Семинари со Учителот за    Сатја и Асатја

 • Предавање во Штип

 

НАСТАНИ ВО 2007

 • Наставни семинари

 • Семинар со учителот за Вивека

 • Семинари за Пранајама и Пранамаја-коша

 • Нови секции во Кавадарци и  Богданци

 • Семинар со учителот по повод 20 години Јога-друштво - Битола

 

НАУКАТА ПОМЕЃУ РАЦИОНАЛНОТО, ЕТИЧКОТО И ТРАНСЦЕДEНТНОТО

14 април 2014, Прилеп

 

 

Трибината се одржа по повод 28-годишнината од основањето на Јога-друштво Прилеп,

а учесници беа Павлос К. Хасанагас, проф. Љупчо Печијарески, д-р Јохан Ѓорѓиоски и

д-р Благоја Ѓорѓиески.

Работилница за пренатална јога

28 март 2014, Скопје

 

На 28 март во Центарот за интегрална јога во Црниче, Скопје, се одржа првата работилница за пренатална јога во организација на Јога-сојузот на Македонија во соработка со списанието „Мајка и бебе“. Работилницата беше бесплатна и од отворен карактер, и беше наменета за жените по навршувањето на првиот триместар од бременоста. Ова беше одлична можност идните мајки од прва рака да се запознаат

со јогиската програма подготвена само за нив.

 

повеќе>>>

 

ДЕБАТНИ ФОРУМИ ЗА СПИРИТУАЛНОСТА И ДУХОВНИТЕ ВРЕДНОСТИ

17-26 февруари 2014, Прилеп, Кавадарци и Велес

 

 

Учесници на форумите покрај Павлос К. Хасанагас и д-р Благоја Ѓорѓиески, беа

проф. Љупчо Печијарески, Никос Карагунис, д-р Јохан Ѓорѓиоски, д-р Блажо Саздов

и Јордан Бајрактаров.

ОСНОВАНО ЈОГА-ДРУШТВО - СТРУМИЦА

По 15 години континуирана активност, во јануари 2014 година,

јога-секцијата од Струмица прерасна во Јога-друштво, кое ќе ја обединува активноста и на секциите во Гевгелија и Валандово. Ова е седмо по ред јога-друштво, кое е полноправен член на Јога-сојузот на Македонија. Наставник во Јога-друштво - Струмица е Љуба Петкова >>>

НАСТАВЕН СЕМИНАР ЗА ДЕМОНСТРАТОРИ

Шаткарма-техники за прочистување

Основи на анатомија и физиологија

15 декември 2013, Скопје

На 15.12.2013 се одржа третиот од циклусот семинари за обука на новата генерација кандидати-демонстратори во Школата за обука и усовршување на наставен кадар по јога. Се разработуваа „Шаткарма-техники за прочистување“, со презентација на

професорот по јога Стеван Милиќ и „Основи на анатомијата и физиологијата“, за која презентација имаше д-р Благоја Ѓорѓиески, професор по јога и физијатар. Во рамки на практичниот дел се демонстрираа и изведуваа асани од напредните курсеви.

фотографии>>>

 

20 ГОДИНИ ЈОГА ВО ВЕЛЕС

30 ноември 2013

 

 

Оваа година се исполнија 20 години од предавањето на јогата во Велес, активност која континуирано и предано ја исполнува Јога-друштвото – Велес. Официјалната прослава се одржа на 30.ноември во Ликовниот салон. На настанот присуствуваа членови на Друштвото, гости од другите членки на Јога-сојузот, претставници на Општината и граѓанските организации - соработници на Друштвото, како и велешаните, кои редовно ја следат работата на Друштвото.

фотографии >>>

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

„ОД AVIDYA ДО VIDYA И BRAHMA-VIDYA“

24 ноември 2013, Скопје

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 24.11.2013 во Скопје се одржа четвртиот од циклусот семинари на тема „Багавад-гита“ под водство на учителот Павлос К. Хасанагас. Во семинарот со наслов „ОД AVIDYA ДО VIDYA И BRAHMA-VIDYA“ се направи осврт на VII и VIII глава од делото. На настанот кој се одржа на Скопски саем присуствуваа 90-тина практиканти од друштвата и секциите на Сојузот, а преку интернет го следеа и гости од Шпанија и Германија.

фотографии >>>

НАСТАВЕН СЕМИНАР ЗА ДЕМОНСТРАТОРИ

ПРАВИЛНИОТ СТАВ НА НАСТАВНИКОТ

Коректна изведба на техниките вјајама и НА асаните

од ПОЧЕТНО-СРЕДЕН И СРЕДЕН курс

20 октомври 2013, Скопје

 

 

На 20.10.2013 се одржа вториот од циклусот семинари за обука на новата генерација кандидати-демонстратори во Школата за обука и усовршување на наставен кадар по јога. Во првиот дел говореше професорот Ванчо Тасески, одговорен за работата на Школата. Во рамки на теоретскиот дел од семинарот професорот Стеван Милиќ одржа предавање за правилниот став кој треба да го има наставникот по јога. Во практичниот дел под водство на инструкторите Весна Петровска и Анастазија Терзијева Илиева се работеа техники од вјајама и асани. Во вториот дел професорот Ванчо Тасески зборуваше за принципите во коригирањето на јогиските техники, а потоа следуваше и практичен дел во кој се демонстрираа и изведуваа корекции во техниките.

повеќе фотографии>>>

 

ПРОМОЦИЈА НА ВТОРИОТ ДЕЛ ОД КНИГАТА

„САТСАНГ-СРЕДБА СО ВИСТИНАТА“ од УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

6 октомври 2013, Велес

 

 

Промотор на делото беше м-р Димитар Апасиев, а на промоцијата присуствуваше

и учителот Павлос К. Хасанагас. Настанот се случи во Велес, во Ликовниот салон,

во чест на јубилејот 20 години Јога во Велес и 30 години Издавачка дејност на

Јога-сојузот. Во текот на октомври промоции се одржаа и во Кавадарци и Прилеп.

повеќе фотографии>>>

 

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

Умот во авидја - за незнаењето, глупоста и заборавот

6 октомври 2013, Велес

 

 

 На семинарот присуствуваа 125 учесници од друштвата и секциите на Сојузот,

а преку интернет го следеа гости од Шпанија, Германија и Англија. Настанот се случуваше во Велес, во Ликовниот салон, во чест на јубилејот 20 Години јога во Велес.

повеќе фотографии>>>

 

НАСТАВЕН СЕМИНАР ЗА ДЕМОНСТРАТОРИ

Улогата и должностите на демонстраторот во наставниот процес

Коректна изведба на техниките вјајама и НА асаните од почетен курс

15 септември 2013, Скопје

 

На 15.9.2013 се одржа првиот од циклусот семинари за обука на новата генерација кандидати-демонстратори во Школата за обука на наставен кадар по јога.
На почетокот проф.Ванчо Тасески им додели потврди за прием во Школата на тројца нови кандидати од Јога-друштво - Велес: Елена Кузманова, Дејан Ристовски и Зорица Нешова. Потоа следуваше теоретскиот сегмент од семинарот во кој Анастазија Терзијева Илиева, постар инструктор, зборуваше за „Улогата и должностите на демонстраторот во наставниот процес“. Практичниот дел од обуката беше посветен на „Коректна изведба на техниките вјајама и асаните од почетен курс“, а го водеа инструкторите Весна Петровска и Анастазија Терзијева Илиева. Семинарот се одржа во Скопје, во новиот Центар за интегрална јога во нас.Црниче.

повеќе фотографии>>>

 

 УЧЕСТВО НА ДРИМОN ФЕСТИВАЛОТ ВО СТРУГА

Фестивалот за процесирање на култура „ДРИМОN“ се одржа во Струга, од 24 до 28 јули 2013, во организација на Здружението ИНКА, основано од група млади уметници од Струга и државата. На покана на организаторот, од 26 до 28 јули, во рамки на програмата на фестивалот се одржа и циклус часови по јога: МЕДИТАЦИИ ЗА ЉУБОВТА ВО СЕБЕ, ЉУБОВТА ЗА СЕБЕ, ЗА ДРУГИТЕ, ЗА ГРАДОТ. Циклусот беше под водство на професорот Ванчо Тасески од Јога-друштво - Струга, а го следеа дваесетина учесници на фестивалот. 

повеќе фотографии>>>

ГУРУ ПУРНИМА

22 јули 2013, Скопје

По повод Гуру пурнима, Денот на духовните учители, на 22.7.2013 се одржа сатсанг

со учителот Павлос К. Хасанагас во Центарот за интегрална јога во Скопје.

Учителот говореше за релацијата ученик-учител, за неопходноста од нејзино вистинско разбирање за да може да се оствари учењето и за спремноста на ученикот да зачекори по патот на учеништвото. Присуствуваа 60-тина практиканти од Јога-друштво - Скопје, Јога-друштво - Велес, Јога-друштво - Прилеп и Јога-секција - Кавадарци, а преку интернет следеа наставници и практиканти од останатите друштва и секции на Сојузот, како и гости од Шпанија.

повеќе фотографии>>>

 

Прием на кандидати во Школата за обука и УСОВРШУВАЊЕ НА НАСТАВЕН КАДАР

6 јули 2013, Скопје

  

       На 6.7.2013 на седница на Наставниот совет на Јога-сојузот на Македонија и во присуство на учителот Павлос Хасанагас беше направен прием на нови кандидати кои ќе следат обука за наставници.

       Во Школата за обука и усовршување на наставен кадар на Сојузот пристапија 9 кандидати кои со својот ентузијазам ќе го потпомогнат реализирањето на наставата и организациските активности во јога-друштвата во Прилеп, Битола и Штип, и јога-секциите во Охрид и Кавадарци.

      Кандидатите беа претставени од своите ментори, учителот Павлос Хасанагас им упати зборови за охрабрување и ги воведе во правилниот пристап кон обуката и нејзиното значење, а тие ја искажаа својата благодарност и говореа за значењето на овој ангажман за нив.

     Професорот Ванчо Тасески, кој е одговорен за работата на Школата за обука, им додели потврди за прием во Школата со статус на демонстратори на:

     - Јасна Василеска и Наташа Врцкоска од Јога-друштво - Прилеп

     - Емилија Котевска и Силвана Илиевска од Јога-друштво - Битола

     - Наташа Тушева и Анастасија Нацева од Јога-друштво - Штип

     - Наташа Наумовска од Јога-секција - Охрид

     - Ана Арангелова и Марта Ристова од Јога-секција - Кавадарци

повеќе фотографии>>>

СРЕДБИ НА УЧИТЕЛОТ СО УЧЕСНИЦИ НА СЕМИНАРОТ

МРИТЈУ И ЈОГА - Духовната димензија на смртта и нашето соочување со животот и стравот

  

На 10, 11, 12, 25 и 28 јуни 2013, учителот Павлос К. Хасанагас одржа средби со учесници

на семинарот „Мритју и јога“ од Прилеп, Кавадарци, Битола, Скопје и Велес, а преку интернет ги следеа наставници и практиканти од останатите друштва и секции на Сојузот.

повеќе фотографии >>>

36. Меѓународен семинар под водство на учителот Павлос К. Хасанагас

МРИТЈУ И ЈОГА - Духовната димензија на смртта и нашето соочување со животот и стравоТ

8-9 јуни 2013, Крушево

  

На семинарот присуствуваа 100-тина учесници од друштвата и секциите на Сојузот,

а преку интернет го следеа и гости од Германија и Англија.

повеќе>>>

         СРЕДБИ НА УЧИТЕЛОТ СО УЧЕСНИЦИ НА СЕМИНАРОТ

         ГИТА КАКО ПАТ НА ДУХОВНА ТРАНСФОРМАЦИЈА: Санјаса-јога и Адјатма-јога

  

На 13, 17 и 23 мај 2013, учителот Павлос К. Хасанагас одржа средби со учесници

на третиот од циклусот семинари за „Багавад-гита“ од јога-друштвата во Прилеп,

Скопје и Велес, а преку интернет ги следеа наставници и практиканти од

останатите друштва и секции на Сојузот.

повеќе фотографии >>>

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

ГИТА КАКО ПАТ НА ДУХОВНА ТРАНСФОРМАЦИЈА: Санјаса-јога и Адјатма-јога

12 мај 2013, Кавадарци

 

 

На семинарот присуствуваа 130 учесници, а преку интернет го следеа гости

од Шпанија, Германија и Англија.

повеќе фотографии >>>

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „САТСАНГ“

ОД УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС ВО СТРУМИЦА

10 мај 2013, Дом на АРМ, Струмица

 

  

 

Промотор беше м-р Александар Митов, а свое обраќање имаше

и учителот Павлос К. Хасанагас.

повеќе фотографии >>>

СРЕДБИ НА УЧИТЕЛОТ СО УЧЕСНИЦИ НА СЕМИНАРОТ

КОГА ДАРМАКШЕТРА Е ВО НАШИОТ УМ:

Акцијата и сознанието - патишта на срцето и на умот

 

  

На 15 април во Прилеп и на 19 април 2013 во Скопје учителот Павлос К. Хасанагас одржа

средби со учесниците на семинарот „КОГА ДАРМАКШЕТРА Е ВО НАШИОТ УМ“ што се одржа на 14 април во Прилеп. На средбите присуствуваа четирисетина учесници од

Јога-друштвата во Прилеп и Битола, и триесетина учесници Јога-друштво - Скопје

и од секцијата од Кавадарци.

 повеќе>>>

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „САТСАНГ“ ОД УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС ВО ШТИП

17 април 2013, НУЦК Ацо Шопов, Штип

 

dvojno vistina

Промотор на книгата беше писателот Трајче Кацаров, а свое обраќање имаше и учителот.

 повеќе>>>

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

Багавад-гита: КОГА ДАРМАКШЕТРА Е ВО НАШИОТ УМ

Aкцијата и сознанието - патишта на срцето и на умот

14 април 2013, Прилеп

 

На семинарот, што се одржа во Градската библиотека „Борка Талески“ во Прилеп, присуствуваа повеќе од 130 практиканти од Сојузот, а преку интернет го следеа

и гости од Шпанија, Германија, Англија и Австралија.

 повеќе фотографии >>>

УЧЕСТВО НА САЕМ НА КНИГАТА

 

 

Јога-сојузот на Македонија учествуваше на 25.Меѓународен саем на книгата, како дел од одбележувањето на 30-годишната континуирана  издавачка дејност.
 
повеќе >>>

ЈОГА ЗА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

 

joga_casovi_2013  Јога-друштво - Прилеп во соработка со

  Дневниот центар за деца со посебни потреби во

  месец март започна да одржува курсеви по јога

  за децата-штитеници во центарот. Курсевите ги

  води др.Благоја Ѓорѓиески, физијатар и

  професор по јога, а проектот е поддржан од

  Комерцијална банка. Децата се поделени во

  две групи во зависност од нивните

  психомоторни способности, а во активностите

  се вклучени и волонтери од Општинската

  организација на Црвен крст Прилеп.

повеќе>>>

30 ГОДИНИ ИЗДАВАЧКА ДЕЈНОСТ НА ЈОГА-СОЈУЗОТ

Предавање на учителот Павлос Хасанагас

29 март 2013, Скопје

 

На 29 март 2013, по повод 30 години издавачка дејност на Јога-сојузот, учителот Павлос Хасанагас одржа предавање во Центарот за интегрална јога во Скопје.

На предавањето на тема „Знаењето и неговиот пат до ученикот“ присуствуваа 50-тина практиканти од Јога-друштвата во Скопје, Прилеп и Велес, а преку интернет го следеа членови од останатите друштва и секции на Сојузот, како и гости од Шпанија.

повеќе>>>

35 ГОДИНИ ОД ПРВОТО ПРЕДАВАЊЕ И ПРВИОТ КУРС ПО ЈОГА ВО МАКЕДОНИЈА

Предавање на учителот Павлос Хасанагас

20 март 2013, Скопје

 

  На 20 март, по повод 35 години од првото

  јавно предавање за јога и првите курсеви во

  Македонија, учителот Павлос. К. Хасанагас

  одржа предавање во Центарот за интегрална

  јога во Скопје, на тема ОСТВАРУВАЊЕ НА

  ДУХОВНОСТА И НА ЗНАЧАЈНИТЕ НЕШТА

  ВО ЖИВОТОТ: За практиката, пренесувањето,

  прилагодувањето и разбирањето на јогата

  денес. На настанот присуствуваа 50-тина

  практиканти од Јога-друштво - Скопје.

повеќе>>>

ПРЕДАВАЊЕ ВО КРУШЕВО

 

 На 21 март 2013 во ОУ „Никола Карев“ во

 Крушево др.Благоја Ѓорѓиески одржа воведно

 предавање на тема: „Јога - здравје и

 хармонија“. На предавањето присуствуваа

 околу 25 луѓе, по што се јави голем интерес за

 почеток на курсеви по јога и во овој град.

 

 

 повеќе>>>

СРЕДБИ НА УЧИТЕЛОТ СО УЧЕСНИЦИ НА СЕМИНАРОТ

Багавад-гита: Јас, Арџуна и Курукшетрата на моето секојдневие

 

 

  На 11 март во Велес и на 12 март 2013,

  во Скопје учителот Павлос К. Хасанагас одржа

  средби со учесниците на семинарот „Багавад-

  гита - Јас, Арџуна и Курукшетрата на моето

  секојдневие“ кој се одржа на 10 март во

  Велес. На средбите присуствуваа по

  триесеттина учесници од Јога-друштвата во

  Велес и Скопје, и од секцијата од Кавадарци.

 

  повеќе>>>

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

Багавад-гита: Јас, Арџуна и Курукшетрата на моето секојдневие

10 март 2013, Велес

 

Првиот од циклусот семинари на тема „Багавад-гита“, со наслов „Јас, Арџуна и Курукшетрата на моето секојдневие“, под водство на учителот Павлос К. Хасанагас беше втор настан со кој се одбележува јубилејот 20 години јога во Велес.

 

„Постојано сме во битка. За некои од вас Курукшетра е внатре во вашиот дом,

во училиштето, на работа. Може да биде секаде, дури и истовремено да биде на различни места. Но најстрашната битка е таа што се случува внатре во нас,

каде всушност нашиот ум е полето Курукшетра.“

 

Земајќи ја епската битка во Багавад-гита како повод, Учителот говореше за битките во кои секој од нас учествува секојдневно. Осврнувајќи се на првите две поглавија, го покани секој од учесниците да се стави на местото на Арџуна, на воинот и да ги согледа сопствените слабости, стравот од соочувањето и незнаењето кои го спречуваат да влезе во битка. Истовремено ја посочи на смислата на нашите животни битки и личната должност на секого да учествува во нив независно од исходот.

 

Но зошто е толку битна војната? Затоа што само една војна може да направи

да бидеме подобри. Само една војна може да ни ги изостри сетилата,

само една мака може да направи да станеме повнимателни, со подобра концентрација, посилни, поиздржливи. Само една војна може да нè натера

да ги развиеме тие доблести. Ништо друго.“
 

На семинарот присуствуваа 110-тина учесници, а беше следен и од гости од Валенсија и Чикаго.

  повеќе>>>

ПРОМОЦИИ НА КНИГАТА

„САТСАНГ-СРЕДБА СО ВИСТИНАТА“ од УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

јануари и февруари 2013, Кавадарци, Битола и Велес

 

 

 

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА

„САТСАНГ-СРЕДБА СО ВИСТИНАТА“ од УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

23 декември 2012, Скопје

 

 

Промоцијата на новата книга на учителот се одржа во просториите на Меморијалниот центар „Никола Кљусев“ во Скопје. Промотор на книгата беше д-р Бујар Хоџа.

Промоцијата на книгата е завршната манифестација од одбележувањето на 40-годишнината од постоењето и предавањето на јогата во Македонија, која во текот на целата измината година се одбележуваше низ Центрите на Јога-сојузот на Македонија во целата држава. Во текот на декември промоција на книгата се одржа и во Прилеп.

 

           повеќе >>>

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

МЕДИТАЦИЈАТА И ВИВЕКА - Умот наспроти незнаењето, негативноста, слабоста и кризата

23 декември 2012, Скопје

 

Семинарот беше посветен на неодвоивата релација на медитацијата со вивека, висок квалитет кој се стекнува преку медитацијата и кој всушност е клучен за нејзино суштинско разбирање. Способноста на умот да разликува, препознава, дискриминира, увидува повеќе од тоа што може да го види на првото „гледање“ е најдобриот квалитет што може да го стекне и од спиритуална и од секојдневна гледна точка.

Беше претставена сложената конструкција на умот од јогиски аспект. Меѓусебната испреплетеност во функционирањето на неговите потструктури: сетилниот ум, свеста, вишиот интелект и егото, Учителот ја направи лесно дофатлива преку различните примери, како и преку практичниот дел, во кој се работеше медитативната техника антар-мона на звуци и антар-мона на мисли.

 

 

На спиритуалниот пат по кој чекориме, а кој е нераздвоен од нашиот секојдневен живот, се среќаваме со личното незнаење, негативноста, слабоста, кризата. Овие категории, состојби на нашиот ум, кои нè прават несреќни и нè оддалечуваат од патот на вистинското разбирање, често пати сме немоќни да ги воочиме, да ги идентификуваме и да се ослободиме од нив. За да ја согледаме нивната вистинска димензија потребен е еден прочистен ум, способен за јасна вивека. Медитацијата како средство со кое ќе ја постигнеме оваа состојба, ќе го трансформира нашето незнаење, слабостите, негативноста и ќе ги издигне во состојба на моќ, разбирање и љубов.

Последниот од серијата семинари за оваа година на тема „Медитација“ ја заокружи јубилејната Година на јога и беше следен од 130-тина практиканти од друштвата и секциите во државава, како и гости од Германија и Шпанија.

повеќе фотографии >>>

3 години Јога-секција - Неготино

 

На 5 декември по повод одбележувањето 3 години активност на секцијата по јога во Неготино, се одржа средба на учителот

Павлос К. Хасанагас со практикантите. Тие имаа можност да поставуваат и прашања до учителот во врска со јогиската практика и препознавањето на позитивните промени од неа. На предавањето присуствуваа 70-тина практиканти од Неготино, Кавадарци, Велес и Прилеп.                   повеќе фотографии >>>

САТСАНГ СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

14 ноември 2012, Велес

 

По повод јубилејот 40 години Јога во Македонија учителот на 14 ноември повторно го посети Јога-друштво Велес. На оваа средба беа присутни 50 практиканти од сите групи кои во моментов работат во друштвото. Сатсангот беше можност присутните да постават прашања на својот учител и преку неговите одговори да откриваат нови вистини кои ќе ги водат низ патот на јогата и својот личен развој.

                  повеќе фотографии >>>

ДР.БЛАГОЈА ЃОРЃИЕСКИ ДОБИТНИК НА НАГРАДА „3 НОЕМВРИ“

По повод 3 Ноември, Денот на ослободувањето на градот Прилеп, на свечена седница на Советот на општина Прилеп на др. Благоја Ѓорѓиески, физијатар и професор по јога во Јога-сојузот на Македонија му беше доделено високо признание за особен придонес во областа на медицината и јога-науката.

 

 

повеќе>>>

САТСАНГ СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

30 октомври 2012, Скопје

 

На 30 октомври учителот Павлос одржа средба со 40-тина практиканти од Јога-друштво - Скопје кои работат во центарот Planet Ayurveda. Ова беше прва посета од ваков вид на Учителот на овој центар. Практикантите поставија голем број прашања поврзани со нивната лична јогиска практика и секојдневните животни проблеми. И овој пат, Учителот на едноставен начин и со јазик близок на учесниците ги доближи сите важни аспекти на кои еден практикант треба да внимава.

 

повеќе фотографии >>>

25 ГОДИНИ ЈОГА-ДРУШТВО - БИТОЛА

ПРЕДАВАЊЕ НА УЧИТЕЛОТ И ПРОМОЦИЈА НА ВИДЕО СПОТ

20 октомври 2012, Завод Музеј Галерија, Битола

 
„Долговечноста“ на нејзините членки е секогаш недвосмислена потврда за успешната работа на една организација. Оваа година Јога-друштвото од Битола ја одбележува 25-годишнината од своето основање. На прославата на јубилејот присуствуваа околу 180 гости - практиканти на ЈД Битола, гости од другите центри низ Македонија, како и многу пријатели на јогата и поддржувачи од самиот град.

 

 

повеќе фотографии >>>


Свое обраќање кон присутните имаше и учителот Павлос К. Хасанагас кој одржа предавање на тема: „Јогата и човекот во современиот свет - како стигнавме од доблест до способност“. Во предавањето тој го посочи процесот на природна еволуција на јогата како спиритуален систем, со посебен акцент на опасноста од девалвација на вредностите во тој процес. На предавањето се говореше за актуелноста на овие трансформации во денешните услови и штетните последици кои произлегуваат од заменувањето на доблеста како крајна цел со обидите да се постигне успех и да се биде проценет како способен по секоја цена.

 

 

повеќе фотографии >>>


Во рамки на прославата беше промовиран и видео спот по повод јубилејот 40 години од почетоците на предавање на јога во Македонија. Спотот го изработи „Зага продукција“ од Битола. Со силен емотивен набој и искрена и директна порака за големината и значењето на јогата, спотот предизвика големо одушевување кај присутните. Спотот можете да го погледнете овде.

 

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

МЕДИТАЦИЈАТА И УМОТ - ПАТОТ ДО СЕБЕ ПРЕКУ СЕКОЈДНЕВИЕТО

21 октомври 2012, Битола

 

На семинарот Учителот ги посочи различните нивоа на кои свои ефекти има медитативната практика, при тоа објаснувајќи го нејзиното делување врз прочистувањето на сите слоеви на умот, смирувањето на клешите, како и во процесот на спознавање на човековата вистинска природа и доаѓање до одговорите на прашањата „Што сум, а што јас не сум?“ и „Кој е односот на единката со другите луѓе и целиот Универзум?“. Особен акцент беше ставен на местото на спиритуалната практика денес – во контекст на животот на човекот кој со неа се бави, но и од аспект на нејзино дефинирање во една историско-еволутивна перспектива.

 

повеќе фотографии >>>

 

Се говореше за важноста од согледувањето на духовниот елемент во секојдневните, навидум, мали гестови, чинови, постапки и односи и за нивната огромна трансформативна моќ. Местото на спиритуалноста денес е тука, во световниот живот, меѓу луѓето со сé она што нам ни изгледа како болка или како среќа – беше крајниот заклучок.

 

На семинарот присуствуваа околу 150 практиканти на Јога-сојузот,

како и гости од Грција.

НАСТАВЕН СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

Садана за наставници ПО ЈОГА - практиката, пречките и како до усовршување

20 октомври 2012, Битола

 
Семинарот за наставниот кадар на Јога-сојузот на Македонија се одржа во просториите на Јога-друштво – Битола. На семинарот се разгледаа конкретните пречки со кои наставниците по јога се соочуваат денес во градењето на својата лична практика, во зависност од условите во кои живеат и предаваат. Исто така се поставија и клучните координати во структурата на саданата на наставникот, а се зборуваше и за начините на нивното сочувување и одржување како основа за напредување и лично, како ученик, но и во однос на предавањето јога, како наставник.

 

повеќе фотографии >>>

циклус часови за медитација ВО СКОПЈЕ

под водство на учителот Павлос К. Хасанагас

24-28 септември 2012, Скопје

 
По повод јубилејот 40 години Јога во Македонија, Центарот за интегрална јога во Скопје организираше циклус часови за медитација под водство на учителот Павлос К. Хасанагас. Низ излагањата тој укажа на неопходноста од практикувањето на оваа врвна јогиска техника, ја посочи релацијата на медитацијата со умот, упати на чекорите кои ќе ги овозможат условите медитацијата да се случи. Во практичниот дел се работеа техники за дишење и медитација. Програмата на последниот час вклучи и проекција на филмот „Монах“, чија што тема беше во контекст на кажувањата на Учителот за подложноста на умот на влијанието на негативноста. Часовите, кои воедно беа и подготовка за претстоечкиот семинар, ги посетуваа дваесетина практиканти од понапредните групи во Центарот за интегрална јога.

 

повеќе фотографии >>>

ПОСЕТИ НА УЧИТЕЛОТ НА НЕКОЛКУ ДРУШТВА И СЕКЦИИ

ПО ПОВОД 40 ГОДИНИ ЈОГА ВО МАКЕДОНИЈА

Септември 2012

 

Во рамки на одбележувањето на јубилејот 40 години Јога во Македонија, во текот на септември се одржаа средби со Учителот за практикантите од друштвата во Велес, Прилеп, Битола и Штип, и од секциите во Кавадарци и Неготино.

.

 

повеќе фотографии >>>

ГУРУ ПУРНИМА

3 јули 2012, Скопје

 

На 3 јули во Центарот за интегрална јога во Скопје се одржа сатсанг со учителот Павлос К. Хасанагас по повод Гуру пурнима, денот на духовните учители. Присуствуваа 50-тина членови од Јога-друштвата во Скопје и Велес, а преку интернет го следеа и членови на останатите друштва и секции од Јога-сојузот на Македонија, како и гости од Шпанија и Германија.

 

повеќе фотографии >>>

САТСАНГ СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

21 јуни 2012, Скопје

 

На 21 јуни во Центарот за интегрална јога во Скопје се одржа средба на Учителот со

40-тина практиканти од Јога-друштво - Скопје и Јога-друштво - Велес кои учествуваа на семинарот одржан во Крушево претходниот викенд.

  

 

повеќе фотографии >>>

35. Меѓународен семинар со учителот Павлос Хасанагас

МОДЕЛИ И СТАДИУМИ НА МЕДИТАЦИЈАТА: КОГА УМОТ СЕ ОБИДУВА

ДА СЕ РАЗБЕРЕ САМИОТ СЕБЕ

15-17 јуни, Крушево

 

Во рамки на семинарот учителот Павлос К. Хасанагас одржа три предавања низ кои ја отслика суштинската важност на медитацијата во јогата, како доживување кое ја трансформира личноста и ја носи до вистинско разбирање на себеси и светот и говореше како да го оплемениме умот со квалитетите кои треба да ги поседува за да ја постигне состојбата на медитација.

 

За таа цел наставниците од Сојузот одржаа неколку работилници и презентации. На работилницата за пранајама под водство на Ванчо Тасески и Благоја Ѓорѓиески учесниците практикуваа техники на пранајама кои го подготвуваат умот за медитација. Работилницата за мудри и за ОМ, светата вибрација, под водство на Стеван Милиќ и Катерина Наумова, беше поддржана со презентација на различни видови мудри и нивната улога во подготовка на телото и умот за медитација, додека во делот посветен на мантрата ОМ беше објаснето духовното значење на овој свет слог и неопходниот приод за правилно практикувањето на овој модел на медитација.

 

Семинарот го следеа 80-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија,

како и гости од Шпанија, Англија, Германија и Америка

повеќе фотографии >>>

 

Со презентација на научни истражувања за медитацијата во рамки на медицината и психологијата од страна на д-р Благоја Ѓорѓиески и м-р Катерина Наумова се прикажа дека проучувањето на медитацијата е предизвик за современата наука и дека квалитетите на медитацијата се научно верификувани.

 

Составен дел од семинарот беа и практичните часови кои и овој пат се одржуваа во природа. Во дослух со природата, телото и умот се сталожуваа во состојба на хармонија која беше вовед во медитациите под водство на Учителот. Се работеа различни модели на медитација, меѓу кои медитација на дишење, со-хам, ом медитација, бакти медитација.

импресии на дел од учесниците >>>

 

 

На 15. јуни се одржа 31. Меѓународен наставен семинар, на кој учителот говореше за методологијата на предавањето медитација. Истакнувајќи дека медитацијата е клучниот метод во јогата, учителот посочи колкава е важноста на подготвеноста на наставникот и коректното водење на практикантот до медитација, подготовката на телото и умот, неговото поткрепување, како и познавањето на пречките со кои се соочува на патот до медитацијата.

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

Основи на медитацијата - умот помеѓу внатрешниот и надворешниот свет

6 маj 2012, Штип

 

Во првиот дел од семинарот Учителот говореше за местото на медитацијата во јога, за начинот на функционирање на умот, неговата ориентираност кон надворешниот и внатрешниот свет и како да го исчистиме и оплемениме за да може да се случи медитацијата, за среќата, страдањето на човекот и улогата на медитацијата во достигнувањето на вистинската среќа.

 

Како што не може да направиме чисто јадење од валкани состојки,

така не може да стигнеме до медитација ако не го оплемениме умот со квалитетите на јама. Вистинската медитација како резултат едноставно ќе дојде и ќе не посети. Ќе ни се спушти на рамото на нашата душа тогаш кога ќе осети дека таа е мирна, чиста, спокојна, кога нема агресивност и лутина за другите и за себе, за сегашноста, минатото и за некоја иднина...“

 

 

 

Семинарот се одржа во Универзитетската библиотека „Гоце Делчев“ во Штип,

со учество на 90-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија,

а преку интернет го следеа и наставници од нашата школа кои работат

во Шпанија, Германија, Полска и Бразил

повеќе фотографии >>>

 

Вториот и третиот дел беа практични, со осврт на тоа како да го подготвиме телото и умот за медитација, при што се демонстрираа и се практикуваа техники кои ја подобруваат седечката положба, техники кои помагаат да се постигне состојба на интериоризација, како агочари мудра, јога мудра и брамари, а се работеа и медитативните техники антар мона и ом медитација.

IN MEMORIAM

проф.д-р Цтибор Досталек

 

На 24 aприл се наврши една година од смртта на нашиот соработник и пријател проф. д-р Цтибор Досталек. Професорот Досталек беше исклучително значаен авторитет во областа на невро-физиологијата, особено насочувајќи се кон проучувањето на дејствата на јогиските техники врз психосоматските функциии кај човекот. Добитник е на многу светски признанија и награди и автор на над 250 публикувани научни трудови и три монографии.

повеќе >>>

 

САТСАНГ СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

31 март 2012, Скопје

 

На 31 март во Центарот за интегрална јога во Скопје во присуство на 50-тина практиканти од Јога-друштво - Скопје се одржа сатсанг со учителот Павлос К. Хасанагас по повод

40 години од денот на неговото доаѓање во Македонија, 31 март 1972 година.

 

повеќе фотографии >>>

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

ВОВЕД ВО МЕДИТАЦИЈА: АНТАР МОНА - ПАТУВАЊЕ ДО МАРГИНИТЕ НА УМОТ

И ПОНАТАМУ

25 март 2012, Скопје

 

На 25 март во Скопје се одржа првиот од циклусот семинари за медитација под водство на учителот Павлос К. Хасанагас. Учествуваа околу 120 практиканти од Јога-сојузот на Македонија.
 

“Медитацијата и јогата се едно.

Медитацијата е процес кој се случува во јогата,

таа е метод во науката на јогата...

Ако ја извадиме медитацијата од јогата ќе имаме една кутија без содржина,

чинија без јадење, чаша без вино, ќе ја немаме причината

поради која практикуваме јога.”

 

Во првиот дел учителот говореше за тоа што е медитација, даде осврт на нејзиното значење, ги објасни предусловите за неа и укажа на пречките што треба да ги надминеме на патот до медитацијата.

 

 

 

повеќе фотографии >>>

 

Медитацијата е круната на јогата која не носи до важни сознанија за себеси. Јогата го подготвува телото, умот, праничниот систем за да функционира како инструмент на сознание во медитацијата, преку кој човекот ќе може да се сфати себеси, природата, космосот. Медитацијата овозможува да ја откриеме и продлабочиме комуникацијата со себеси, со другите луѓе, со природата, со космосот. Таа не става во средиштето на животот во однос на тоа каде и кога се случува животот, правејќи да се доживееме сега и овде. 

  

“Иако е ментален чин, медитацијата се случува преку соработката со телото.

Ако телото е болно, слабо, неизвежбано, презаморно, не може да ве подржи

во медитација и ќе биде пречка. За медитацијата да може да се случи непречено,

да се повторува и да потрае како процес, најпрво мора да го оспособиме

телото за медитација.”

 

Вториот дел беше практичен, се истакна важноста на техниките кои ја подобруваат седечката положба и се практикуваше техниката антар мона како вовед во медитација, на две нивоа: следење на звуците и следење на мислите.

ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМ

"YOGA UNVEILED"

16 март 2012, Скопје

 

Со проекцијата на документарниот филм Yoga Unveiled започна одбележувањето на Годината на јога, по повод јубилејот 40 години јога во Македонија. Филмот, преку кажувања на учители, ученици по јога и експерти од сродни области, доловува поширока слика за јогата, одговарајќи на прашањето „Што е јога?“, објаснувајќи го потеклото на јогата, гранките на јогата, нејзиното пренесување од Исток на Запад и прикажувајќи како ова древно знаење се пренесува денес во современиот свет.
Проекцијата на филмот е во рамки на градењето култура за јогата и имаше за цел продлабочување на разбирањето на јогата како феномен на овие простори, што е основна цел на нашата школа. На проекцијата присуствуваа 40-тина практиканти од Јога-друштво - Скопје.

повеќе фотографии >>>

ПРЕЗЕНТАЦИЈА

"ЈОГАТА И ДИЈАБЕТОТ"

27 декември 2011, МКЦ, Скопје

 

 

 

Во рамки на настан организиран од Ново Нордиск и Сојузот на здруженија на граѓани со дијабетес на Македонија, наставниците при Јога-сојузот на Македонија: д-р Благоја Ѓорѓиески - специјалист физијатар и професор по јога и Мартина Самарова, регионален проект менаџер при Ново Нордиск, Латинска Америка, одржаа презентација на тема: „ЈОГАТА И ДИЈАБЕТОТ - Холистички пристап во превенцијата и терапијата на шеќерната болест“. Презентацијата ја следеа 70-тина членови на Сојузот на здруженија на граѓани со дијабетес на Македонија. На презентацијата присуствуваа учителот Павлос Хасанагас и профeсорот Стеван Милиќ. Излагањето се состоеше од две главни точки: важноста на сите видови физичка активност кај дијабетичарите и особено важноста на јогата како комплементарен метод при превенцијата и справувањето со дијабетот. Посебен акцент беше ставен на јогиската методологија како најделотворна поради својата холистичка природа која опфаќа разни групи техники (асани, техники на дишење, релаксација, медитација, итн.). Во рамки на презентацијата беше прикажано и видео со техники кои можат да ги практикуваат дијабетичари или луѓе со висок ризик за дијабетес.

ПРОМОЦИЈА НА KНИГАТА

„ХАТА-ЈОГА ПРАДИПИКА“ во превод и издание на Јога-сојузот на Македонија

11 декември 2011, Скопски саем

 

 

повеќе фотографии >>>

 

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС

ШРАДА, АШРАДА И САМШАЈА - ЧУДЕСНИОТ ПАТ НА ВЕРБАТА И СОМНЕЖОТ ДО СЕБЕОСТВАРУВАЊЕТО

11 декември 2011, Скопје

 

 

 

Семинарот се одржа во Дипломатик салата на Скопскиот саем,

а го следеа 100-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија.

 

УЧЕСТВО ВО РЕГИОНАЛЕН ПРОЕКТ ЗА ЖЕНИ ПРЕТПРИЕМАЧИ

 

Во текот на ноември и декември 2011 под водство на Центарот за управување со промени и конфликти Партнерс од Албанија и Македонската развојна фондација за претпријатија се одржа проект за жени претприемачи во пограничниот регион Охрид, Струга и Поградец,  кој содржеше обуки, тркалзени маси и саем. На средбите учествуваа 56 жени претприемачи од пограничниот регион. Во проектот беше вклучена и Александра Јанеска, асс. инструктор, како претставник од Јога-друштво - Струга и Јога-секција - Охрид.

УЧЕСТВО НА САЕМ НА ЖЕНА

4-6 ноември 2011, Скопски саем

 

Презентација: ЈОГА ЗА ЗДРАВА,         Презентација: ЗДРАВА, МУДРА И УБАВА

РЕЛАКСИРАНА И ХАРМОНИЧНА            – ЗА ЈОГАТА И ЖЕНАТА - Даница

БРЕМЕНОСТ - Анастазија Терзијева     Лепојевиќ, психолог и инструктор

Илиева, постар инструктор по јога     по јога

 

СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС

ДУХОВНАТА ДИМЕНЗИЈА НА ИСХРАНАТА

16 октомври 2011, Скопје

 

 

Покрај предавањата на Учителот во рамки на семинарот се одржаа и неколку презентации: „Јогата и дигестијата“ на д-р Благоја Ѓорѓиески, проф. по јога, „Техники за прочистување на дигестивниот систем“ на Стеван Милиќ, проф. по јога, „Енергетското тело и исхраната“ на Ванчо Тасески, проф. по јога и „Јогата, умот и нарушувањата во исхраната“ на Катерина Наумова, постар инструктор по јога. Семинарот се одржа во Дипломатик салата на Скопскиот саем, а го следеа 100-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија.

 

 

 

Јога за младите лидери

Во текот на летото проф. Ванчо Тасески водеше часови по јога за учесниците на кампот "LEADERSHIP INTER-ETHNIC CAMP" во организација на AMERICAN CORNER СКОПЈЕ, ШТИП и СТРУГА. Кампот се одржа во х.Солферино, Струга, од 8 до 11 август.

фотографии>>>

Летна јога-школа во Охрид 2011

 

 

 

Часовите се одржуваа во јули и август под водство на професорот Ванчо Тасески, во близина на манастирот Св. Јован Богослов (Канео) и на плажата Куба Либре.

галерија 1 >>>               галерија 2 >>>

34. Меѓународен семинар со учителот Павлос Хасанагас

ХАТА-ЈОГА ПРАДИПИКА-НАВРАЌАЊЕ НА КОРЕНИТЕ НА ХАТА-ЈОГА

17-19 јуни 2011, Крушево

 

 

фотографии>>>

УЧЕСТВО НА 29.МЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА МЕДИЦИНА

27-29 април 2011, Скопски саем

 

28 април - Презентација: ЈОГА КАКО ТЕРАПИЈА

ЗА КАРДИОВАСКУЛАРНИ И ПСИХОСОМАТСКИ БОЛЕСТИ

д-р Благоја Ѓорѓиоски, спец.физијатар и професор по јога

29 април - Презентација: ЈОГА ЗА ЗДРАВА И ХАРМОНИЧНА БРЕМЕНОСТ

Анастазија Терзијева-Илиева, постар инструктор по јога

 НЕДЕЛА НА ЈОГА ВО МАКЕДОНИЈА

 

          

      ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМ         САТСАНГ СО УЧИТЕЛОТ  СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ

               25 МАРТ                                 31 МАРТ                           3 АПРИЛ

фотографии >>

 

ВО ДРЕВНАТА ИМПЕРИЈА НА ИНКИТЕ

ИМПРЕСИИ ОД ПАТУВАЊЕ НИЗ ПЕРУ, БОЛИВИЈА И ЧИЛЕ

Наташа Тодевска

4 март 2011, Скопје

 

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА

„САДАНА-ЈОГИСКА ПРАКТИКА“ од УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

28 ноември 2010, Скопски саем

 

 

повеќе фотографии >>>


СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС

СЛОБОДНА ВОЛЈА ИЛИ ПРЕДОДРЕДЕНОСТ?

28 ноември 2010, Скопје

 

 

 

Семинарот се одржа во Дипломатик салата на Скопскиот саем.

Учествуваа 100-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија.

УЧЕСТВО НА МЕЃУНАРОДНА ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНА

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

ЈОГА ВО НАУКАТА - ИДНИНА И ПЕРСПЕКТИВИ

23-24 септември 2010, Белград, Србија

 

 

Конференцијата ја организираше Јога-сојузот на Србија.

Даница Лепојевик, психолог и наставник по јога во Јога-сојузот на Македонија

го презентираше трудот „Јога како метод на личен развој“.

33. МЕЃУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО ЈОГА

под водство на Учителот Павлос Хасанагас

SUKHA & DUHKHA - ЗА СРЕЌАТА И СТРАДАЊЕТО

11-13 јуни 2010, Охрид, х. Метропол

 

фотографии >>>

 

ПОСЕТА НА БЕЛГРАД

3-6 јуни 2010

 

На покана на Драган Лончар, основачот на Vidya Yoga школата од Белград, неколку претставници на Јога-сојузот на Македонија присуствуваа на семинарот "Јога терапија и применета кинезиологија" кој го одржа Карлос Мигуел Перез, претседател на Европската јога алијанса. На семинарот, кој се одржа 5-6 јуни, во х. Зира во Белград во организација на Vidya Yoga школата и Life Центарот од Белград, присуствуваа д-р Благоја Ѓорѓиески, Даница Лепојевиќ, Александра Јанеска и Благојка Пановска.

 

 

Во текот на семинарот нашите наставници се сретнаа со Драган Лончар и предавачот Перез при што разговараа за актуелните прилики во предавањето на јогата како во Македонија и Србија, така и во Европа воопшто.

Со оваа прилика се организираа средби и беа обновени контактите со неколкумина наставници по јога и стручњаци од различни области со кои учителот Павлос и наставниците од Јога-сојузот на Македонија во изминатите децении имаа контакти и соработки од различен вид.

 

средба со Драган Лончар и Карлос Мигуел Перез,

претседател на Европската јога алијанса


На големо заедничко задоволство нашите наставници се сретнаа со Јованка Каваја и Хелена Ребернишак, едни од првите инструктори по јога на просторот на бивша Југославија и подржувачи и соработници на учителот Павлос К. Хасанагас во обидот да се реализира неговата иницијатива за основање на Јога-сојуз на Југославија во почетокот на 80-тите години од минатиоит век.

Понатаму, заедничка средба беше направена со неколкумина водечки српски интелектуалци кои во склоп на своите области работат на теми поврзани со различни спиритуални системи и гранки на алтернативната медицина. Еден од нив беше д-р Душан Пајин, поранешен професор по Филозофија на уметноста и естетиката на Универзитетот за уметност во Белград и еден од најистакнатите истражувачи на Источната филозофија и култура на просторот на бивша Југославија. Присутни беа и академикот Владета Јеротиќ, психијатар и поранешен професор по Пастирска психологија и медицина на Теолошкиот факултет во Белград и еден од основачите на Православниот пастирско-советодавен центар, проучувач на источната и западната психологија и психотерапија; потоа Наташа Марковиќ, сопственичка и главен уредник на издавачката куќа "Плави Јахач" и д-р Вук Стамболовиќ, до скоро управител на Институтот за социјална медицина на Медицинскиот факултет во Белград. Од нивна страна еше изразен голем интерес за можноста за издавање на книгата на учителот Павлос "Јога – духовна одисеја" на српски јазик и нејзина промоција во Белград.

 

     средба со Хелена Ребернишак              средба со д-р Вук Стамболовиќ

                и Јованка Каваја 


Со д-р Стамболовиќ беше направена и дополнително видување поради неговата директната инволвираност во легализирањето на алтернативната медицина во Србија и изработката на подзаконските акти кои се однесуваат на неа во Законот за здравствена заштита. Со него беше дискутирано за процесот на воведување на алтернативните терапевтски пристапи во секојдневната медицинска пракса, како и за постапките на нивно подведување под законски регулативи.
Средби беа остварени и со Видосава Вида Томиќ, долгогодишен новинар на РТ Белград и поттикнувач на неколку проучувања поврзани со старословенскиот духовен систем, како и со проф. д-р Споменка Мујовиќ, физијатар и предавач од областа на Випасана медитација.

Исто така, ова патување беше прилика и за нови контакти - со д-р Предраг Никиќ, основач на Јога-центар Србије од чија страна нашиот Сојуз веќе беше поканет на учество на конференција посветена на односот на јогата и науката која треба да се случи на есен. Потоа со археологот Љиљана Зечев, од Фондот за уметност на Библиотеката на град Белград и со Даринка Стокиќ од Центарот за унапредување на животните активности, директор на одделот за органско земјоделство.


НАСТАВEН СЕМИНАР

САМОЕДУКАЦИЈАТА  НА НАСТАВНИКОТ ПО ЈОГА

9 мај 2010, Скопје

 

 

Семинарот се одржа под водство на Стеван Милиќ и Ванчо Тасески, професори по јога и Благоја Ѓорѓиески, постар инструктор

25 ГОДИНИ „НЕДЕЛА НА ЈОГА“ ВО МАКЕДОНИЈА

Март е месец во кој, почнувајќи од 1985 година, со манифестацијата „Недела на јога“ традиционално се одбележуваат почетоците на пренесувањето на јогиското учење во Македонија

           

                  23 МАРТ                 26 и 29 МАРТ               27 и 28 МАРТ

            ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМ        САТСАНЗИ СО УЧИТЕЛОТ     СЕМИНАРИ СО УЧИТЕЛОТ

                       ВО СКОПЈЕ                 ВО СКОПЈЕ И ВО ПРИЛЕП          ВО БИТОЛА И ПРИЛЕП

 

фотографии >>>

НАСТАВEН СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ

МОТИВАЦИЈАТА НА НАСТАВНИКОТ ПО ЈОГА

17 јануари 2010, Скопје

 

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА

„ЈОГА-ДУХОВНА ОДИСЕЈА“ од УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

13 декември 2009, Музеј на град Скопје

 

 

повеќе фотографии >>>

 

До март 2010 промоции на книгата се одржаа и во Прилеп, Велес и Штип.


СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС

РАЗБИРАЊЕ НА ЈОГА ВО ОВОЈ КОНФУЗЕН СВЕТ - втор дел

13 декември 2009, Скопје

 

 

Семинарот се одржа во Мулти Бизнис Центарот на Скопскиот саем.

Учествуваа 70-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија.

 


СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС

по повод 20 години Јога-друштво - Штип

РАЗБИРАЊЕ НА ЈОГА ВО ОВОЈ КОНФУЗЕН СВЕТ

18 октомври 2009, Штип

 

 

Семинарот се одржа во Собранието на град Штип.

Учествуваа 70-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија

и гости од Алжир и Германија.

 


САТСАНГ СО УЧИТЕЛОТ Павлос Хасанагас

ПО ПОВОД ГУРУ ПУРНИМА - ДЕНOT НА ДУХОВНИТЕ УЧИТЕЛИ

7 јули 2009, Скопје

 

Гуру Пурнима е празник на духовните учители (гуруа), што секоја година се прославува на денот на првата полна месечина (пурнима) во месец јули. Еден од начините да се одбележи овој ден е сатсангот („средба со вистината“), што претставува можност учениците во директен контакт да му поставуваат прашања на својот учител за теми кои го засегаат нивниот духовен развој.

 


32. МЕЃУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО ЈОГА

под водство на Учителот Павлос Хасанагас

ДУХОВНОСТА, НИЕ И УНИВЕРЗУМОТ

3-5 јули 2009, Струга, х. Макпетрол

  

На семинарот учествуваа практиканти од Јога-сојузот на Македонија

                                              и гости од Алжир.                  фотографии >>>


ПРЕДАВАЊЕ ЗА АЈУРВЕДА И ЈОГА

за наставниот кадар на Јога-сојузот на Македонија

др.Викрам Чаухан, магистер по ајурведска фармакологија

28 јуни 2009, Скопје

 

 

 

Предавањето ги опфати следниве теми: основни концепти во ајурведа, релацијата меѓу ајурведа и јога, јога како терапија, Аштанга-јога на Патанџали...


НАСТАВEН СЕМИНАР

под водство на професорите Ванчо Тасески и Стеван Милиќ

31 мај 2009, Скопје

 


ПРЕДАВАЊЕ

АЈУРВЕДА - УМЕТНОСТ НА ПОСТОЕЊЕТО

др.Викрам Чаухан, магистер по ајурведска фармакологија

28 април 2009, Скопје

 

 


СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС
ЗА СЛОБОДАТА И ОГРАНИЧУВАЊАТА
29 март
2009, Велес

 

„...Свемирот ни ја даде целата Слобода. Проблемот е што ние правиме со тоа. Дали некогаш успеавме да сфатиме што е слободата? Дали се запрашуваме зошто ни е дадена и кон што цели Природата давајќи ни ја?! (па макар и само како една можност.)

  

  

Дали претставата што ја имаме за слободата е нејзината вистинска слика? Во што се состои природата на слободата и на пречките, како и на ограничувањата кои не одвојуваат од неа? Дали навистина сакаме да ја придобиеме таа слобода? Дали се плашиме повеќе од неа или од ограничувањата? Овие се само неколку од оние „големи“ прашања за кои треба сите да размислиме и за кои вреди да се истражува...“

  

  

На семинарот учествуваа 70-тина практиканти

од сите центри во Јога-сојузот на Македонија


НАМАСТЕ - ИМПРЕСИИ ОД ЕДНО ДУХОВНО ПАТУВАЊЕ ВО НЕПАЛ
Јасмина Кантарџиева, новинар
27 март
2009, Скопје

 

   


НАСТАВEН СЕМИНАР

градација во наставата по јога

метоДИКА на настава на напредни курсеви ПО ЈОГА

25 јануари 2009, Скопје

 

 

Семинарот се одржа под водство на професорите

Ванчо Тасески и Стеван Милиќ


СЕМИНАРИ СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС
ОД BHAYA ДО NIRBHAYA И ПОНАТАМУ...
- стравот и патот до ослободување од него -
20 и 21 декември
2008, Скопје

 

„Храброста не е спротивност на стравот - храброста е начинот

на кој се соочуваме со стравот. Треба да научиме да живееме

во сегашноста, во сега и овде. Треба почесто да се прашуваме:

Кој сум јас? и Каква е нашата врска со Господ? Добро е редовно да се сеќаваме на смртта на еден освестувачки начин и многу е важно

да научиме да се молиме. Потоа, треба да знаеме да даваме и да ја освестиме моќта на љубовта. А медитацијата е врвната техника

со која се враќаме во нашето тежиште со што престанува секој страв.“

 

 

 

Поради големиот број заинтересирани, семинарот беше организиран во два дена. На двата семинара учествуваа околу 100 практиканти од Јога-сојузот на Македонија.
 

 

На овие семинари, кои претставуваа продолжение на семинарот одржан во октомври во Велес, Учителот се задржа на ситуациите при кои доаѓаме во контакт со стравот како општа категорија и нашите конкретни стравови, како и начините на кои се справуваме со нив.

 

 

Учителот го посочи нашето чувство на одвоеност од целината како основна причина за постоење на стравот и извор на сите наши мали и големи стравови. Ја нагласи и суштествената важност на повторното освестување на нашата поврзаност со целината како пат кон целосно ослободување од стравот.

„Колку време ние сме одвоени? Се додека ние сме две различни работи,

јас и целината, јас и вие, јас и она што постои понатаму од границте на мојот ум, се дотогаш ќе се плашиме. Се додека не знам од каде доаѓам,

јас ќе се плашам. Се додека не знам дека сум плод на еден спиритуален развој, на многу животи, јас ќе се плашам. Се додека не знам каде се наоѓам и не знам што е тоа што се случува, јас ќе се плашам. Се додека не знам кој сум, што сум, се дотогаш јас ќе се плашам. Се додека не дознаам кон каде одам, што е мојата цел, што се очекува од мене и што треба да направам, јас ќе се плашам.“


СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС ХАСАНАГАС

по повод 15 години Јога-друштво - Велес

BHAYA - За стравот, неговата световна и спиритуална природа

и патот до ослободувањето - една јогиска перспектива

18 октомври 2008, Велес

 

“Стравот е влезен во нас како прашина во еден многу сложен механизам.

Зад секој наш чин, зад секоја наша мисла, зад секој наш збор се крие стравот... Првиот чекор е да осознаеме што е стравот и да се зближиме со него, наместо да бегаме од него и кон него.“

 

Семинарот се одржа во просториите на Oпштина Велес.

Учествуваа околу 120 практиканти од Јога-сојузот на Македонија.

 

Учителот зборуваше за тоа што е стравот, како се јавува, од кога постои во нас,

од што се плашиме, зошто се плашиме и како се плашиме...

 

„...Човекот доаѓа во овој живот со стравот склопчен во него.

Првиот ден со раѓањето го доживуваме првиот страв и тука почнува сè.

Потоа како растеме, растеме во страв...Сите стравови кои ќе ги доживееме,

ќе го диктираат начинот на кој понатаму ќе реагираме.”

 

 

Незнаењето (авидја) за нашата вистинска природа е главната причина за сите стравови. Учителот стави посебен акцент на клешите (внатрешните потсвесни или свесни пречки

за духовен развој) и нивното разрешување како пат до ослободување од стравот.

 

„…Не е важно каков е човек во здравјето, важно е каков е во болеста.

Не е важно каков е човекот во среќата, важно е каков е кога е во несреќа.

Не е важно каков е човекот во богатството, туку каков е во сиромаштијата.

Не е важно каков е човекот кога е во лажна сигурност, туку каков е во стравот…

Во моментите на слабост е мерката на човекот.

 

    

       Професорот Стеван Милиќ зборуваше          Честитки за јубилејот до Анастазија

       за своето искуство во соочувањето               Терзијева-Илиева, претседател на

       со стравот од смртта                                       Јога-друштво - Велес од другите

                                                                                      друштва во Јога-сојузот

 

„...Стравот е голем учител. Може да не научи на сè.

Само да знаеме да слушаме. Секој миг е лекција.

Можеме да се справиме со стравот и да го победиме.

На тој начин победуваме дел од себеси...”


НАСТАВEН СЕМИНАР

Изведба и корекции на техники од вјајама, на асани и на банди

27 септември 2008, Скопје

       

Првиот дел од семинарот, посветен на правилната изведба и начинот на корекција на подготвителните јогиски техники (вјајама) и на телесните положби (асани), беше наменет за демонстраторите и асистентите во Јога-сојузот, а го водеа инструкторите Анастазија Терзијева-Илиева, Весна Петровска и Оливера Митревска-Вељковиќ. Во вториот дел, професорот Ванчо Тасески го демонстрираше начинот на изведба на невромускулните контракции (банди) и го објасни нивното значење во јогиската практика.


ГУРУ ПУРНИМА

ДЕН НА ДУХОВНИТЕ УЧИТЕЛИ

18 јули 2008

 

Гуру Пурнима е традиционален празник на духовните учители, што се прославува на денот на полна месечина (пурнима) во месец јули.

По тој повод, во сите центри на Јога-сојузот, вечерта на 18 јули, се одржа заедничка медитација, посветена на духовната врска на учениците со Учителот.

  Вообичаено е на овој ден, во директна средба или преку медитација, учениците да ја 

  искажат почитта и благодарноста кон Учителот. Овој ден истовремено претставува и 

  можност за секој ученик да направи ретроспективен преглед на својот духовен

  напредок во изминатата година.


31. МЕЃУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО ЈОГА

под водство на Учителот Павлос К. Хасанагас

ЗА ЉУБОВТА - ПОМЕЃУ МИТОВИТЕ И ВИСТИНАТА

27-29 јуни 2008, Струга, х. Бисер

  

На семинарот учествуваа 70-тина практиканти од Јога-сојузот на Македонија и гости од Германија, Нов Зеланд и Сад.

  

   фотографии и изјави на учесници >>>


ПРЕДАВАЊЕ

Со јогата против напнатоста и стресот и до подобро здравје

7 мај 2008, Охрид

Во организација на детската градинка Јасна Ристеска од Охрид и Јога-секција - Охрид, професорот Ванчо Тасески одржа предавање наменето за вработените во детската градинка. Во воведното излагање тој се задржа на природата на напнатоста и стресот, нивните симптоми и последици и како јогата може да помогне во справување со нив во секојдневниот живот. Во дискусијата потоа присутните ставија акцент на конкретните карактериски од оваа проблематика во нивната професија во воспитувањето и грижата за децата во градинката.

Практичните часови по јога за заинтересираните вработени во градинката се одржуваат во детската градинка “Развигорче” секој понеделник и среда со почеток во 16.45 ч.


СЕМИНАРИ СО УЧИТЕЛОТ ПАВЛОС К. ХАСАНАГАС

ОДРЖАНИ ВО МАРТ

 

Наставен семинар

САТЈА И АСАТЈА - Етички проблеми во наставата по јога

29 март 2008, Скопје

 

Јогата е патот во потрага по вистината. Овој пат мора да се направи со мали чекори. Треба да почнеме со мали вистини. Тие ќе не доведат до големата вистина.

                                                                              Павлос К. Хасанагас

 

На семинарот, Учителот ја истакна огромната важност и одговорноста на секој наставник за разликувањето и препознавањето на лагата и вистината во процесот на учењето и пренесувањето на јогата.

Проблемот со сатја (вистинољубивоста) и асатја (лагата), важноста на соочувањето и разрешувањето на овој проблем, и како тој елемент на вивека (разликувањето) да стане елемент на едукација на учениците, како практично да им се пренесе - тоа беа клучните прашања кои беа анализирани од Учителот и наставниците во Јога-сојузот.

 

Една вистина си е доволна сама на себеси. Една лага не е доволна сама на себеси. Секогаш има потреба да се поткрепи со една нова лага... и нова...и така до бескрај...

 

Семинар за практикантите

САТЈА И АСАТЈА - Патот на вивека во препознавањето

и разбирањето на лагата и вистината

30 март 2008, МБЦ, Скопски саем

 

“...Вивека е способноста на умот да разликува не само добро од лошо, важно од неважно, туку и разликување на лагата од вистината, зашто како можеме да знаеме што е доброто ако не ја знаеме вистината за доброто...”

 

Зошто да не лажеме? Што се случува кога лажеме, а што кога ја кажуваме вистината? Која е користа од вистината? Која е разликата помеѓу органската и теоретската вистина? Зошто лагата ја има таа моќ на негативноста? - беа дел од прашањата кои беа обработени во текот на предавањата на Учителот.

На еден едноставен, практичен начин, семинарот ја задржа динамиката од почетокот до самиот крај. Преку примерите од секојдневното соочување со лагата и вистината, различните нијанси и степенувања во нивното разликување, Учителот ја доближи оваа тема до учесниците на семинарот.


ПРЕДАВАЊЕ

Јога - пат до совршено здравје

15 март 2008, Штип

  

Предавањето се одржа во градската библиотека “Гоце Делчев”.

Предавач беше д-р Благоја Ѓорѓиески, инструктор по јога и спец. физијатар


АКТИВНОСТИ ВО ПЕРИОДОТ ЕСЕН/ЗИМА 2007

 

НАСТАВНИ СЕМИНАРИ

 

Семинар со учителот

На 29 декември во Скопје, учителот Павлос К. Хасанагас одржа семинар за наставниот кадар на Јога-сојузот. Семинарот претставуваше надоврзување на претходниот. Наставните тимови од секое друштво презентираа и анализираа концепти за специјализирани и терапевтски програми за различни целни групи (бремени жени, деца, тинејџери, лица во третата доба, бизнисмени, лица со белодробни заболувања, сколиози и други деформитети на 'рбетот).

 

Семинар со професорите

На 24 ноември во Скопје, наставниот кадар на Јога-сојузот на Македонија, учествуваше на наставен семинар под водство на професорите по јога Ванчо Тасески и Стеван Милиќ. Семинарот, организиран во форма на работилиница, беше посветен на процесот на конципирањето на курсевите и на изработката на структурална анализа на курсевите.


СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ

Вивека - патот на умот од заблуда до разликување

23 декември 2007, Прилеп

 

На семинарот се говореше за начинот на едуцирањето на умот во насока на развивање на неговата способност да разликува, односно да ги препознава вистинските вредности. Тоа е процес во кој човекот добива целосен увид, неусловена и неискривена перцепција за работите во него и околу него.

 

Важно е да се знае дека овој филозофски концепт има и една многу практична димензија - секој од нас, во секој момент од животот е соочен со избор што треба да се направи, и од клучно значење е способноста за соодветно и ефикасно расудување. Низ дискусија со учесниците и едноставни примери во последниот дел на семинарот учителот го потенцира токму овој аспект на вивека.


СЕМИНАРИ ЗА ПРАНАЈАМА И ПРАНАМАЈА-КОША

 

На 18 ноември во Струмица, и на 30 ноември во Велес, професорот по јога Ванчо Тасески одржа семинари за практикантите на Јога-секцијата - Струмица и Јога-друштвото - Велес. Семинарите се состоеја од два дела. Во првиот дел учесниците детално беа запознаени со теоријата на пранајама и усовршувањето на јогиските техники за дишење. Овој дел имаше и искуствен сегмент кој се состоеше од практична работа на подготвителни техники за пранајама. Во вториот дел, професорот Тасески говореше за пранамаја-коша, енергетскиот систем на човекот, за неговата суптилна структура и за поврзаноста на овој систем со јогиската практика.


НОВИ ЈОГА-СЕКЦИИ ВО КАВАДАРЦИ И ВО БОГДАНЦИ

 

Изминатата есен почнаа со работа две нови секции во рамки на Јога-сојузот. На барање на повеќе граѓани од Кавадарци го организиравме првиот двомесечен курс по јога под водство на инструкторот Анастазија Терзијева-Илиева. Искуствата на практикантите беа позитивни, а активностите на секцијата се планира да продолжат напролет.

 

Дел од практикантите, пак, кои ги посетуваа часовите што ги организира Јога-секцијата во Гевгелија изразија интерес и за курсеви во Богданци. Работата на оваа секција започна со јавното предавање на тема Што претставува јогата и што може да ни даде, кое на 17 ноември го одржа професор Ванчо Тасески. Часовите се одржуваат во гимназијата во Богданци, а ги води Љуба Петкова.


СЕМИНАР СО УЧИТЕЛОТ  

по повод 20 години Јога-друштво - Битола

Јога - од теорија до практика

Нашиот живот низ призмата на спиритуалноста

14 октомври 2007, Битола

 

Со  помош на јогата човекот добива можност во него природата сама себеси да се доживее и да се реализира. Тоа е неверојатна работа, човекот да може да погледне во себе и да се види себеси и сето она што стои зад него како Природа. Таква можност битолчани добија пред 20 години, кон крајот на 1987 година, кога се одржа основачкото собрание на Јога-друштвото - Битола, а набргу потоа беше организиран и првиот почетен курс по јога. И така започна сè... Поминаа многу почетни, средни и напреднати курсеви, специјализирани курсеви за деца и за трудници, воведни предавања, трибини, изложби на фотографии, семинари....

 

Во изминатиов период учителот Павлос Хасанагас има одржано неколку семинари во Друштвото, а во чест на големиот јубилеј, на 14 октомври одржа еднодневен семинар на тема: Јога - од теорија до практика - нашиот живот низ призмата на спиритуалноста. Во пријатен и релаксирачки амбиент уште еднаш имавме несекојдневна можност да бидеме блиску до учењето и до учителот и во тие пет часа да се обидеме малку да застанеме и да ги погледнеме животот  и нештата што ни се случуваат од малку поинаков агол.

 

Слушнавме за јогата понатаму од асаните и медитацијата, за стравот и за соочувањето со него, за прифаќањето и сочувството... Учителот ја нагласи важноста на соочувањето со клешите (пречките на јогискиот пат), особено со стравот од смртта, кој е коренот на сите други стравови. Како различни видови практика на соочување со себеси ги претстави и елементите на аштанга-јогата на Патанџали. Семинарот предизвика жив интерес кај присутните, особено кај оние што прв пат имаа можност да се сретнат со учителот.

 

© 2002, Јога-сојуз на Македонија | yogafm@t-home.mk | www.yoga.org.mk |