За нас

Курсеви

Книги

Обука на наставници

 

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА

ХАТА-ЈОГА ПРАДИПИKА

во превод и издание на Јога-сојузот на Македонија

11 декември 2011, Скопски саем

 

 

На промоцијата на присутните им се обратија наставниците по јога Стеван Милиќ и Катерина Наумова чиј е преводот на делото, како и учителот Павлос К. Хасанагас кој го напиша предговорот.

Преведувачите говореа за убавината и потешкотиите на кои се наидува при процесот на преведување на еден ваков древен текст. Обидите на текстот да не му се одземе ништо од неговата автентичност, а истовремено преводот да успее да го „дофати“ и духот на новото време, на новите читатели.

Учителот Хасанагас ја нагласи важноста на преведувањето на едно вакво дело на македонски јазик, што на нашите простори секако е одговорност на Јога-сојузот на Македонија како прва и најстара јогиска школа.

Беше најавена и следната, четврта по ред книга на Сојузот, која треба да се појави следната година како дел од одбележувањето на јубилејот 40 години континуирано предавање на јога во Македонија.

 

 

© 2002, Јога-сојуз на Македонија | yogafm@t-home.mk | www.yoga.org.mk |